De eerste energierekening was voor veel huishoudens even schrikken. Valt de kostenstijging mee en betaal je nog hetzelfde als vorig jaar? Je weet het pas echt als aan het einde van het jaar de jaarafrekening binnen is. De stijgende energieprijzen maakt het gebruik van zonnepanelen interessanter. Met de opgewekte energie verlaag je jouw energiekosten. Bovendien is het een relatief milieuvriendelijke energiebron.

De vraag is dan welk soort paneel jij het best op je dak kan leggen of wat de exacte opbrengst is van een bepaald type. We helpen je graag op weg met de onderstaande infographic. Met het stappenplan bepaal je of de installatie van zonnepanelen iets voor jou is en hoe het aan te pakken. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Zonnepanelen en de Belastingdienst

In de infographic wordt het al aangestipt, het gebruik van zonnepanelen levert fiscale voordelen op. Het is verstandig je goed te verdiepen in hoe dit werkt. Stroom die je zelf niet nodig hebt, wordt automatisch doorgezet naar jouw energieleverancier. Je verkoopt het dus als het ware. Vanwege deze handel mag je jezelf bij de Belastingdienst inschrijven als ondernemer. Als je veel stroom opwekt is dit zelfs verplicht, al haalt het gemiddelde huishouden met zonnepanelen deze grens (€1.345 per jaar aan BTW) niet.
Als ondernemer kun je BTW terugvragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Mooi meegenomen. Het heeft ook nadelen, de verplichting tot BTW-aangifte bijvoorbeeld. Check op deze pagina van de Belastingdienst alle ins en outs.

Afgelopen jaar hadden we niets te klagen over het aantal zonuren. Hopelijk gaan we ook dit jaar en mooie zomer tegemoet. Goed voor zowel het humeur als de opbrengst van je zonnepanelen.

Bron: wegwijs.nl