De meeste woningen hebben nog voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op onder meer bouwjaar en is bedoeld om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost €25,-. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal € 405,-.

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Kijk op www.zoekuwenergielabel.nl.

Waarom een energielabel?
Met een label kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel
Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter label hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

energielabel

Huis verkopen/verhuren = definitief energielabel aanvragen
Als u uw huis verkoopt of verhuurd, dan moet u laten zien welk energielabel uw woning heeft. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,-. Het aanvragen van een energielabel kost € 25,-. U kunt een energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Dat gaat in zes stappen:

  1. Inloggen met DigiD.
  2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
  5. Gegevens versturen.
  6. Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch).
  7. Controle aanvraag door erkend deskundige*

*Jan J. Vendrig, als erkend deskundige, zal op afstand de aanvraag controleren, hij zal dus niet fysiek de woning opnemen. Na goedkeuring van de aanvraag door deze erkende deskundige ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. De woningeigenaar heeft nu aan zijn verplichting voldaan om een definitief energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur van de woning.

Kosten van dit definitief energielabel bedragen € 25,- excl. btw

Energie-Index
De Energie-Index van een woning is een nauwkeurige berekening en drukt de energetische prestatie van een woning uit in de vorm van een getal, de energieprestatiecoëfficiënt. De verwijzing middels een letter verdwijnt bij de energie-index, deze is alleen nog van toepassing bij het voorlopige en definitieve energielabel. De Energie-Index (EI) is vooral bedoeld voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens. De Energie-Index bepaalt mede het aantal huurpunten van de woning.

De Energie-Index is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van de woning. Met de Energie-Index is de energieprestatie van een woning exacter te berekenen dan via het energielabel. Het Energielabel is gebaseerd op de 10 belangrijkste kenmerken van de woning. Wanneer de Energie-Index is opgesteld, ontvangt de woningeigenaar gratis het definitieve energielabel, dat bij verkoop of verhuur van de woning verplicht is.

Kosten voor het opstellen van de Energie-Index bedragen  € 175,- excl. btw

Maatwerkadvies
Bij een Energie-Index kan Jan J. Vendrig als  EPA-adviseur ook een maatwerkadvies opstellen. Met een maatwerkadvies krijgt u uitgebreid inzicht in besparingsmogelijkheden die een woning biedt.

Ook krijgt u op duidelijke wijze inzicht in de investeringen, die de energiebesparende maatregelen met zich meebrengen en uiteraard in de besparingen die er kunnen worden gerealiseerd. Het maatwerkadvies is een energiebesparing advies wat wordt dus opgemaakt na een inspectie van uw woning.  De Energie-Index blijft verplicht voor bepaalde leningen, subsidies of hypotheekbedrag voor financiering van energiebesparende  maatregelen.

Kosten voor het opstellen van de Energie-Index met maatwerkadvies  bedragen  € 225,- excl. btw

Voor uw vragen over het definitieve energielabel en de aanvraag daarvan kunt u contact opnemen met  Jan J. Vendrig  0183-359596 of met de Rijksoverheid op telefoonnummer 1400 of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op telefoonnummer 088 -042 42 42

Jan J. Vendrig, EPA-adviseur, citonummer 1510, Burgm.Sloblaan 26 Meerkerk, T 0183-359596, abn-amrobank NL85 ABNA 0973813458, kvk utrecht 11019029, www.zederikwoondiensten.nl, info@zederikwoondiensten.nl.